wtorek, 6 listopada 2012

Wyprażany ser pleśniowy - u mnie Encian


Dziś przepis na bardzo łatwy i szybki obiad - no może nie aż tak zdrowy ale za to bardzo dobry. Myślę że raz na jakiś czas każda z nas może sobie pozwolić na taką pychotkę.

Składniki potrzebne na jedną porcję:
1 ser pleśniowy
Jajko + bułka tarta+mąka
Frytki
Sos tatarski


Na jednym talerzu roztrzepiemy jajko na drugim wysypiemy troszkę bułki tartej,na kolejnym troszkę mąki. Nasz ser zamoczymy w mące potem w jaku  a następnie w bułce i idziemy go wyprażać. Możemy to zrobić we frytkownicy albo na patelni. Wyprażamy do chwili aż panierka nabierze piękny złoty kolor. U nas w domu mistrzem w gotowaniu tej potrawy jest mój mąż i tak też było dzisiaj.
Wykładamy na talerz dodajemy wcześniej przygotowane frytki i odrobinkę sosu tatarskiego. Po rozkrojeniu sera jego środek powinien nam delikatnie wypłynąć. Ten delikatny i aksamitny smak jest nie do zastąpienia:)


Życzę smacznego. Majka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz