sobota, 10 listopada 2012

Bratislavske rozky czyli mini rogale marcińskie



Dobry wieczór :)
Jutro jest 11 listopada dla każdego Polaka ważne święto Dzień Niepodległości, dla Poznaniaków to także Dzień Świętego Marcina i związane z tym dniem przepyszne rogale marcińskie :) Mniam uwielbiam je i bardzo mi ich brakuje. Dlatego postanowiłam upiec Bratislavske rozky to takie mini rogaliki z orzechowym nadzieniem. Taki polski smak w słowackim wydaniu.
Składniki:
500 g mąki
250 g Hery lub masła
1 jajko
170 ml mleka
1 drożdże
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki rumu
100 ml mleka
Do miski damy mąke, rozdrobnione drożdże, cukier waniliowy, jajko oraz nakrojone na kawałki masło. Wszystko razem zamieszamy i dodamy mleko. Zagnieciemy ciasto. Nie czekamy aż wyrośnie, podzielimy na kilka części następnie rozwałkujemy.Ciasto podzielimy na osiem części i wyłożymy na każdą część wczesniej przygotowane nadzienie.
Przygotowanie nadzienia:
Wszystkie potrzebne składniki damy do garnka podgrzejemy je przez około 2 min, tak aby było gęste i odstawimy.

Rogaliki nacieramy mlekiem wymieszanym z miodem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni C i pieczemy przez około 15 min.
Życzę smacznego.
Majka



4 komentarze:

  1. Szkoda, że nie można się poczęstować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Very yummy :), my love <3

    Many many kisses,

    Nicole

    www.nicoleta.me

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć. Pierwszy raz wzięłam udział w tagu, Ciebie również wyróżniam Liebster Blog. Zapraszam do zabawy, jeśli masz czas, ochotę odpowiedzieć na moje pytania. Szczegóły w najnowszej notce, buźka:)

    OdpowiedzUsuń