środa, 10 października 2012
Quiche z porem
Witam wszystkich. Dziś bardzo dobry i krótki przepis na quiche z porem.
Jest to bardzo dobra potrawa, która może być spożywana na ciepło jak również na zimno. Jest to w skrócie mówiąc placek warzywny. Ten mój to taka wersja wegetariańska, można do niej dodać pokrojoną w kostkę szynkę i wtedy robi się z niej lekkie danie mięsne po które chętnie sięga już wtedy mój mąż.
Składniki na ciasto:
200g mąki
100g masła
60 ml wody
zioła prowansalskie
szczypta soli
Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, zioła, sól, stopniowo dolewamy wody. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na jedną godzinę.
Składniki na farsz:
4 ładne pory
30 g masła
150 g sera
3 jajka
20 ml mleka
25 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz, curry
Por umyjemy i pokroimy. Następnie udusimy go na maśle aż będzie miękki. W miseczce zmieszamy śmietanę. jajka, dodamy mleko oraz nasze przyprawy.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je i wyłożymy na wcześniej wysmarowaną masłem formę.Następnie na ciasto wyłożymy uduszony por, posypiemy startym serem i zalejemy naszą śmietaną z jajkiem. Quiche wkładamy do wcześniej nagarzanego piekarnika na 180°C i pieczemy od 35 do 40 min.
Życzę smacznego :)
Majka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńMmmmm.. uwielbiam pora, a znam z niego tak mało potraw:)
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis, na pewno wyprubuje:)
P.S zapraszam do mnie, nowa notka
Chętnie bym się poczęstowała, apetycznie wygląda Lola;s clothes ma rację:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje tak tez smakuje :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco aż chce się jeść...
OdpowiedzUsuńDziekuje za komentarz :)
Usuń