środa, 10 października 2012

Quiche z porem



Witam wszystkich. Dziś bardzo dobry i krótki przepis na quiche z porem.
Jest to bardzo dobra potrawa, która może być spożywana na ciepło jak również na zimno. Jest to w skrócie mówiąc placek warzywny. Ten mój to taka wersja wegetariańska, można do niej dodać pokrojoną w kostkę szynkę i wtedy robi się z niej lekkie danie mięsne po które chętnie sięga już wtedy mój mąż.
Składniki na ciasto:
200g  mąki
100g masła
60 ml wody
zioła prowansalskie
szczypta soli

Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, zioła, sól, stopniowo dolewamy wody. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na jedną godzinę.

Składniki na farsz:
4 ładne pory
30 g masła
150 g sera
3 jajka
20 ml mleka
25 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz, curry

Por umyjemy i pokroimy. Następnie udusimy go na maśle aż będzie miękki. W miseczce zmieszamy śmietanę. jajka, dodamy mleko oraz nasze przyprawy.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkujemy je i wyłożymy na wcześniej wysmarowaną masłem formę.Następnie na ciasto wyłożymy uduszony por, posypiemy startym serem i zalejemy naszą śmietaną z jajkiem. Quiche wkładamy do wcześniej nagarzanego piekarnika na 180°C i pieczemy od 35 do 40 min.

Życzę smacznego :)
Majka

6 komentarzy:

  1. Mmmmm.. uwielbiam pora, a znam z niego tak mało potraw:)
    Dzięki za fajny przepis, na pewno wyprubuje:)

    P.S zapraszam do mnie, nowa notka

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się poczęstowała, apetycznie wygląda Lola;s clothes ma rację:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco aż chce się jeść...

    OdpowiedzUsuń