Dziś znów coś z mojej kuchni :-) Jesienne zaprawy-typowe dla tej części świata czyli Alma papryka. Jest to odmiana papryki gruntowej, której owoce osiągają wielkość od 5-8 cm o słodkim oraz ostrym smaku. Idealna na przetwory jak również do bezpośredniego spożycia.
Ja moją zakupiłam na Węgrzech od ludzi którzy sprzedawali swoje warzywa oraz owoce z przydomowego ogródka. Poniżej przepis oraz efekt mojej pracy:)
1-2 liście laurowe
2-3 ziarenka pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1-mała łyżeczka soli
6- słodzików
2-łyżeczki cukru
50 g octu
Dopełnić wodą do pełna.
Jest to ilość na 1 większy słoik. Słoiki należy zakręcić a następnie zagotować 10 min od wrzenia.
Pozdrawiam Majka :)
Uwielbiam, podziel się hihi:)) Mniammm :))
OdpowiedzUsuńCiesze sie ze Ci smakuje:) Pozdrawiam :)
Usuń