niedziela, 9 lutego 2014

Rogaliki drożdżowe



Czas na coś słodkiego do kawy:)

2 szkl mąki
3/4 szkl wody
1 kostka masła
2dkg drożdży (lub jedo opakowanie suchych )
szczypta soli
konfitura wiśniowa

Wykonanie:


Drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę, sól oraz 1/2 kostke stopionego masła.  Wyrobić ciasto i zostawić do wyroścnięcia.
Następnie wyformować placek grubości  1/2 cm posmarować stopionym masłem i złożyć na trzy - rozwałkować posmarować masłem i złożyć na dwa. Ponownie rozwałkować  - wykroić trójkąty rozłożyc na nie konfiturę i zwinąć w rogale. Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 min.

Smacznego
Majka

czwartek, 23 stycznia 2014

Ciasteczka owsiane

Serdecznnie Witam w Nowym Roku :)

Nareszcie wygrałam  -  przeziębienie mnie opuściło:) Dlatego żeby uczcić to zwycięstwo postanowiłam upiec coś słodkiego, zdrowego i dobrego :)

120 g masła
120 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
60 g miodu
120 g mąki
150 g płatków owsianych

Masło wymieszamy z cukrem, następnie dodamy miód, cynamon, mąke oraz płatki owsiane. Wyrobimy ciasto  - uformujemy taki 30 cm wałeczek  - zawiniemy go do foli i damy na 30 min do lodówki. Następnie rozkroime go na 20 kawałków - z każdego uformujemy kuleczke.
Pieczemy w 175 °C około10-15 min.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku nawet kilka dni . 

Smacznego 
Majka

piątek, 27 grudnia 2013

Święta, święta,święta......



Spóźnione ale szczere życzenia świąteczne :)
Mam nadzieje że przeżyliście je w spokoju i zdrowiu w rodzinnej atmosferze...
Czas między świętami a nowym rokiem jest moim ulubionym - dlatego cieszę się każdą chwilką która została nam dana ...

Pozdrawiam Majka





wtorek, 17 grudnia 2013

Jemné linecké koláčiky - czyli kruche ciastka z dżemem na Gwiazdke



Witam:)

Dziś przepis na bardzo smaczne kruche ciasteczka  - tradycyjnie na Slowacji piecze się je na Swięta Bożego Narodzenia.

300g mąki pszennej
200 g Kasi
100 g cukru pudru
10g curu waniliowego
skórka z cytryny, zemlete orzechy
1 żółtko

Wszytkie powyższe składniki damy do miski i wypracujemy ciasto. Zawiniemy do folii i damy do lodówki na noc. Na drugi dzień rozwałkujemy . Wykroimy rózne formy  - u mnie same serduszka :)
Pieczemy w  180°C około 10 min.
Jak wystygnął lepimy je dżemem  - możemy jeszcze posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego
Majka



niedziela, 15 grudnia 2013

Viva la Juicy La Fleur - moja nowa fascynacja




Cześć :)
Dzis przedstawiam Wam mojego faworyta na zimę  - przepiękny zapach, ktory otula mnie slodkim zapachem mandarynki, dzikich jagód, kwiatów oraz na koniec to co tygryski lubią najbardziej i co skłoniło mnie do zakupu tych perfum  - kremowa wanilia w połączeniu z karmelem która pozostaje na skórze bardzo długo. 
A co Wy macie swojego ulubińca na zimę?
Majka

sobota, 30 listopada 2013

Świąteczne pierniczki

Hej:)

Już najwyższy czas na pieczenie świątecznych pierników.
Moje są już zamknięte w metalowej puszce i czekają na swój wielki dzień:)
Poniżej przepis i kilka zdjęć z procesu ich pieczenia.

37 dkg miodu
12 dkg cukru
12 dkg masła
50 dkg mąki
kakao
1 proszek do pieczenia -15g
1 jajko

Do garnka damy cukier, masło oraz miód - gotujemy mieszając aż się wszystko nie polączy  w jedną masę. Suche produkty wymieszamy razem w misce  - następnie dodajemy przestudzoną masę z garnka + jako i wszystko mieszamy. Formujemy ciasto, nastepnie rozwałkujemy i wykrajamy pierniczki.
Pieczemy w temperaturze okolo 180 stopni przez 7-8 minut.




Smaczego:)

wtorek, 26 listopada 2013

Adwentowy wieniec

Witam po długiej przerwie:)

Ponieważ w niedziele zaczyna się Adwent u mnie w domu zagościł już tradycyjny wieniec z czterema świecami.  To moja propozycja -własnoręcznie wykonana -  niedroga (inwestowałam tylko do świeczek ) ozdoby są z zeszłego roku.
A co Wy  - przygotowania do świąt już się zaczęły?






Pozdrawiam Majka