niedziela, 27 stycznia 2013

Linecké koláčiky -albo ciastka z dżemem


Witajcie :)

Dziś szybki przepis na pyszne ciasteczka z dżemem. Na Słowacji piecze się je w okresie Świąt Bożego Narodzenia - no ja upiekłam je dziś. Niestety nie mam piękne formy w kształcie gwiazdek czy serduszek ale poradziłam sobie ze szklanką i kieliszkiem :)

Składinki:
300 g mąki pszennej
200 g Hery lub masła ( z masłem są lepsze)
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
starta skórka cytrtny










Wszystkie składniki damy do miski (z jajka bierzemy tylko żółtko) - i wypracujemy ciasto. Następnie zawiniemy je do folii i damy do lodówki na około 2-3 godziny. Rozwałkujemy i wytniemy pożądane kształty - musimy pamiętać że jedno ciastko pełne musi mieć swój odpowiednik z dziurką. Po upieczeniu to pełne smarujemy dżemem i nalepiamy na nie to z dziurką. Aha - ciastka pieczemy około 8-10 min w nagrzanym piekarniku na około 180 stopni.
Na koniec możemy ciastka posypać cukrem pudrem  - ja tym razem z niego zrezygnowałam.

Życzę smacznego - i udanej niedzieli życzę :)
Pozdrawiam Majka:)

2 komentarze:

  1. no tak!ja tu staram sie unikac slodyczy, a ty takie smakolyki pokazujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie życie osłodzić ;) Są naprawdę smaczne :)

      Usuń